Een Siamees is zoals hij er uitziet; mystiek, extravagant en uniek. Daarnaast is hij bijzonder aanhankelijk, sociaal, dominant aanwezig, nieuwsgierig, ondernemend, bezitterig, hebberig en bovendien een kat van de klok. Een Siamees is en doet in elk opzicht net even meer dan elke andere kat. Hij houdt je gezelschap, helpt met stukjes tekst door over je toetsenbord te lopen, leest je boeken en kranten mee en levert graag commentaar op alles. De Siamees is emotie, een ervaring die je voelt tot diep in je ziel. Indien eigenaar en Siamees er beiden voor open staan, ontstaat er een intens innige band, die je leven verrijkt en die je niet zult vergeten.
Oorsprong
We kunnen er van uitgaan dat de Siamese kat een eeuwenoud ras is dat zijn oorsprong vindtin het oude Siam, het huidige Thailand. Bewijzen daarvoor zijn te vinden in de hoofdstad Bangkok in de Nationale Bibliotheek. Het zouden Koninklijke katten geweest zijn.
Het verhaal van de Siamees begint in 1884 met de viceconsul van Bangkok, die twee Siamezen genaamd Pho en Mia mee naar Engeland nam en die vervolgens cadeau deed aan zijn zus. Zij was na het zien van de Siamees zo onder de indruk dat zij er in 1892 de “Points of Excellence” voor schreef, zodat de Siamees op shows aan de hand van een beschrijving kon worden beoordeeld.
De “Points of Excellence” werd later met de oprichting van de “Siamese Cat Club” in 1902 gewijzigd in “the Standard of Points”. Dé standaard en leidraad voor de fokker van de Siamees.
Illustraties uit die tijd laten een Siamees zien die lang, slank en elegant is, voorzien van een lange zweepvormige staart. Door selectie bij het fokken werden raskenmerken versterkt en meer vastgelegd.
De laatste honderd jaar zijn er Siamezen in diverse types geweest: lichter, donkerder van kleur, lichtere ogen, donkere ogen, Apple head, slim head. Wat altijd geweest is, is dat Siamezen een knikje in hun staart kunnen hebben. Volgens overlevering dienden deze om de ringen van de prinsessen over heen te
doen om te bewaren. Poezen in Azië zien we vaak met de meest merkwaardige vorm staart, echter de zweepvormige staart heeft altijd bij de standaard gehoord en men trachtte zolang het ras bekend is, knikjes er uit te fokken. Tot op heden merken we soms toch nog deze afkomst. Bij keuringen wordt dit als een fout beschouwd en men adviseert niet met deze katten te fokken.
Hetzelfde geldt voor wit in de points, dat zich meestal manifesteert in witte tenen.
Geen raskat is zo populair. Geen enkele kat heeft zo zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de talloze kattenrassen die we vandaag kunnen bewonderen. Zijn historische bagage is ongekend en ongeëvenaard. Alleen dat al maakt de Siamees, zij het onbedoeld, tot de meest belangrijke kat ooit.
In 1886 schreef een Siamezen eigenaar: “Ze zijn erg aanhankelijk en erg aan mensen gehecht. Ze vinden het niet leuk alleen te worden gelaten en volgen ons, waar we ook gaan. Ze gedragen zich meer op een manier zoals je dat van honden zou verwachten. Grappig dat bijna een eeuw later deze beschrijving nog steeds zo passend is. Qua uiterlijk is er behoorlijk veranderd, maar het karakter is onveranderd gebleven.
De Siamees bestaat in Europa meer dan 100 jaar en het uiterlijk is door selecte fok veranderd, er kwamen kleurslagen bij, maar de basis is hetzelfde gebleven. In deze honderd jaar is de belangstelling voor de Siamees dan weer meer en dan weer minder geweest. Er was een periode rond 1960 dat het de mode kat was. Momenteel is het uitsluitend een kat waar liefhebbers op vallen en die kunnen zich hun leven zonder Siamees niet voorstellen.